30 ΧΡΟΝΙΑ ERASMUS ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Αφίσσα_erasmus_30

Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,

 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από την έναρξη λειτουργίας του δημοφιλούς προγράμματος κινητικότητας φοιτητών ευρωπαϊκών χωρών, Erasmus, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διοργανώνουν από κοινού τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων.

 

Οι δράσεις θα αρχίσουν την ερχόμενη Τρίτη, 23 Μαΐου 2017, με την υπαίθρια έκθεση, «Universities’ Fair», στο χώρο μεταξύ της Θεολογικής Σχολής και της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα.

 

Κατά τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, την Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017, θα διεξαχθεί συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τίτλο «ΘεςErasmus» και αντικείμενο τις ευκαιρίες κινητικότητας που προσφέρει το πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων, στον 1ο όροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

 

Οι εορτασμοί για τα 30 χρόνια του προγράμματος Erasmus στη Θεσσαλονίκη θα κλείσουν με την ομώνυμη εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9:30 το βράδυ.

 

Το Ίδρυμα μας, πιστό στο όραμα του της διεθνοποίησης και εξωστρέφειας, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις μαζί με τα άλλα πανεπιστήμια της πόλης. Κατά τα τελευταία έτη αυξήθηκε αισθητά ο αριθμός των συνεργασιών μας με ιδρύματα του εξωτερικού, προσφέροντας ένα ‘παράθυρο’ ευκαιρίας σε μεγάλο αριθμό φοιτητών αλλά και καθηγητών μας. Η δράση μας αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της Ημερίδας Διεθνοποίησης και της 1st International Week του ΑΤΕΙ-Θ, που διοργανώθηκαν πρόσφατα στο Ίδρυμα μας.

 

Σας περιμένουμε όλους εκεί!

 

Ο Αν. Πρόεδρος του ΑΤΕΙ-Θ και

Ιδρυματικός Υπεύθυνος Erasmus

Καθ. Παναγιώτης Τζιώνας

 

 

*Σύντομη ιστορία του Erasmus (με λίγους αριθμούς)

 

Το πρόγραμμα Erasmus πρωτολειτούργησε τον Ιούνιο του 1987 ως ένα αυτόνομο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να στηρίξει την κινητικότητα των φοιτητών. Κατά τον πρώτο χρόνο δράσης του προγράμματος συμμετείχαν 11 χώρες και 3.244 φοιτητές. Από τότε το πρόγραμμα έχει υποστεί αρκετές αλλαγές και εντάχθηκε σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Το 1995 εντάχθηκε στο πρόγραμμα Socrates, με στόχο να συμπεριλάβει την κινητικότητα καθηγητών και να διευρύνει την συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα η κινητικότητα των φοιτητών παραμένει στην καρδιά του προγράμματος και είναι το πιο δημοφιλές και αναγνωρίσιμο από τα εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Το 2007 το Erasmus πέρασε σε επόμενο στάδιο και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα διά βίου μάθησης «Life Long Learning (LLP/Erasmus)». To LLP/Erasmus έγινε γνωστό ως το πρόγραμμα δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της εκπαίδευσης, το οποίο συνέβαλε στην επίτευξη ενός βασικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάπτυξη μιας κοινωνίας που θα βασίζεται στην γνώση, παρέχοντας στους πολίτες της Ευρώπης εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και ευκαιρίες ανανέωσης αυτής της γνώσης καθόλη την διάρκεια του βίου τους. Σήμερα στο πρόγραμμα Erasmus+ συμμετέχουν 33 ευρωπαϊκές χώρες και το 90% των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Από τις απολογιστικές εκθέσεις τους προκύπτει ότι, περισσότεροι από 200.000 φοιτητές μετακινούνται με το πρόγραμμα κάθε χρόνο ενώ από το 1987 το Erasmus έχει μετακινήσει πάνω από 3.000.000 φοιτητές.

 

Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδίασε ένα νέο, μεγάλο πρόγραμμα το Erasmus+, στο οποίο συμπεριέλαβε 6 μεγάλα έργα μεταξύ αυτών και το γνωστό πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών Erasmus από το οποίο δανείστηκαν και το όνομα. Το Erasmus+ έχει εγκριθεί για να εφαρμοστεί την περίοδο 2014-2020 και στο διάστημα των επτά ετών αναμένεται να συμμετάσχουν στις δράσεις του περισσότεροι από 5.000.000 φοιτητές.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Μείωση της ανεργίας, κυρίως των νέων
  • Προώθηση της εκπαίδευσης ενηλίκων, κυρίως σε νέες δεξιότητες που απαιτούνται από την αγορά εργασίας
  • Ενθάρρυνση των νέων να συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή δημοκρατία
  • Στήριξη της καινοτομίας, της συνεργασίας και των μεταρρυθμίσεων
  • Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης σπουδών
  • Προώθηση της συνεργασίας και της κινητικότητας με χώρες εταίρους της Ε.Ε.

Αφίσσα_erasmus_30

0